“Aquesta crisi la vencerem amb solidaritat”

Fa no res que exerceix les funcions de president del govern vilasecà i ja va haver de fer front a diferents crisis. Després de l’incident petroquímic i de les tempestes, l’alcalde Pere Segura ha hagut de cercar solucions per pal·liar la crisi sanitària i segurament econòmica més important de la nostra Història recent. Ha dispensat hores i hores per adoptar mesures eficaces i eficients en el combat contra el coronavirus. En aquesta etapa del desconfinament, el batlle intenta trobar mecanismes per evitar que els seus conciutadans pateixin durament les conseqüències (ara econòmiques) de la pandèmia. Sobre la gestió governamental de l’estat d’alarma, Pere Segura diu que ara no és el moment per criticar. Ara toca remar en la mateixa direcció i ajudar a la gent i als empresaris que estan en una situació delicada. Les persones són la seva principal (pre)ocupació.

Com està vivint aquesta crisi sanitària a nivell personal i polític?
Doncs amb molta intensitat. Las veritat és que és una crisi que ens ha posat al límit en molts aspectes i ens ha obligat a definir i accelerar moltes accions perquè no estàvem preparats per una situació com aquesta que ha afectat tot el món.

Ha fet el test de coronavirus?
No. No he donat mai simptomatologia prèvia.

Quina és la seva principal preocupació ara mateix?
El que més em preocupa ara és tota la crisi social i econòmica que en els propers mesos hi haurà. Pensi que un cop s’estabilitzi i s’acabi la crisi sanitària això és el que ens vindrà.

Quines mesures ha pres per minorar el nombre de contagis al seu municipi?
Miri, són tantes les mesures que potser n’oblidaré alguna, però el detall és immens.

Des de fabricar 10.000 mascaretes i lliurar-les a la població a publicar i difondre mesures per al bon comportament i control davant el virus amb informació directe a la gent i a les comunitats de veïns; la sortida dels nens al carrer i l’organització d’activitats per ells a les xarxes socials; la desinfecció dels carrers amb els voluntaris de la Cooperativa Agrícola i la creació d’una xarxa de voluntariat específic d’ajut a la població; el blindatge dels carrers de la Pineda amb la instal·lació de punts de control per als vehicles … una infinitat d’accions.

Hem d’incidir també en el paper de coordinació que mantenim diàriament amb el Centre de Salut i amb la Residència d’avis Vila-seca, així com la tasca immensa dels voluntaris de Protecció Civil, de la nostra Policia Local i de tots els treballadors de serveis com la brigada logística, el servei de neteja viària i recollida de residus, l’àrea de benestar social, etc.

En aquest sentit, cal recordar que s’ha fet la senyalització i control de zones sensibles, com ara parcs infantils i platja i s’han posat  en marxa de diverses rutes d’informació ciutadana, vigilant que es compleixin les normes de confinament. També s’ha ampliat la neteja i desinfecció dels carrers i s’ha posat en marxa un equip voluntari de professionals de la psicologia.

Què s’està fent des de l’ajuntament per tornar més suportable el confinament?
Hem fet iniciatives tan curioses com apropar-nos als nens i nenes que feien i fan els seus aniversaris o signar un decret especial durant el confinament per tal que el “Ratolinet Pérez” pugui desplaçar-se pel carrer i arribar a les cases dels nens que han perdut una dent. També hem compartit oferta lúdica i cultural a les xarxes.

Quin pla s’està adoptant per assistir a les persones més necessitades?
Ja està operatiu. De fet, en el marc de l’estat d’alarma l’Ajuntament de Vila-seca ja va actuar immediatament aplicant diverses mesures econòmiques per donar resposta a la difícil situació econòmica que esdevenia pels ciutadans i per  les empreses del municipi.

De fet, es va activar l’ajornament de tots els cobraments de taxes i impostos;  es va donar prioritat als pagaments a proveïdors i concessionaris municipals i es va mobilització un fons de contingència d’ajudes imminents amb l’objectiu d’atendre emergències socials.

Ràpidament es va muntar aquest pla de contingència amb 250.000 euros adreçat a les persones i als sectors més necessitats. S’han habilitat també targetes per a aliments frescos, s’ha activat la xarxa de voluntaris amb ajut especial al banc d’aliments i li recordo a més que s’està preparant un expedient de modificació de crèdit amb unes grans partides d’inversió i de suport a la protecció de les persones.

Diu doncs que s’haurà de modificar el pressupost municipal?
Efectivament. Ara estem negociant i tancant amb tots els grups municipals un expedient de modificació de crèdit que, com li deia, serveixi per estimular l’economia i per fomentar l’ocupació. Crearem partides per activar nous plans d’ocupació, per impulsar la formació i per a urgència social. I no vull oblidar-me d’ajuts, mesures  i estímuls adreçats al comerç.

Com es produirà la tornada a la normalitat?
Ho intentarem fent seguiment del que dicti el Govern de l’Estat i el Govern de la Generalitat i en la mesura nosaltres  fent-ho possible d’una manera amable, factible i que la gent ho pugui entendre i realitzar.

Crec que aquesta és una crisi que només es pot vèncer amb la solidaritat de tots plegats i amb ganes de tirar endavant. Podrem així sortir-ne amb més fermesa i més determinació que mai.

Està satisfet amb les mesures preses per l’executiu central?
És una crisi que és molt difícil de gestionar per a qualsevol govern. És molt fàcil criticar-ho i de ben segur que hi ha coses que no ens agraden o que faríem d’una altra manera, però estem en un moment de tirar endavant, d’intentar que el vaixell no s’enfonsi i de remar tots plegats.