Entrevista al Diari de Tarragona, 14/01/22. Jordi Cabré
Vila-seca enceta avui el seu programa d’actes, celebracions que tornen al carrer i que recuperen l’esperit anterior a la pandèmia. L’Ajuntament demana responsabilitat i que la gent s’ho passi bé.
L’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, té moltes ganes de gaudir de la Festa Major de Sant Antoni de 2022. Vol que la ciutat torni a vibrar amb la tradició i que la pandèmia no desllueixi unes activitats que recorden el passat agrícola del municipi.
La Festa de Sant Antoni recupera els carrers i la gran majoria dels actes tradicionals. És ben bé un regal de Reis?
És una Festa Major adaptada al moment que vivim, que és complex. Però és una època que al mateix temps té marge de maniobra. Per aixó no tenim una celebració al 100% com desitjaríem, però s’aproxima al que ha de ser un programa d’actes festius, culturals i familiars.
Potser el regust amarg és l’absència dels actes nocturns marcats per les restriccions del Procicat.
Encara no podem reprendre algunes actes d’oci i els actes festius nocturns, però sí la normalitat en la resta dels actes. Està clar que esperem que per la següent edició es puguin incorporar aquests actes de disbauxa i festa nocturna i soc optimista en el fet que aquesta última fase de la pandèmia, amb l’entrada de la tercera dosi de la vacuna, ens portarà cap a un escenari més propens amb molta gent vacunada i immunitzada.
Una Festa Major quasi enganxada al Dia de Reis. Quin calendari festiu té Vila-seca!
Això és el capritx del calendari. Intentem sempre que sigui possible allunyar-nos al màxim de les festes de Nadal, però aquest any el dia 17, Sant Antoni, cau en dilluns i qualsevol alternativa de moure actes del programa deixava massa distància entre els actes i les curses del Cós. Al final vam decidir aquesta opció com la més idònia per les celebracions d’enguany.
La gent té forces per seguir de festa i gaudir de la Festa Major d’Hivern?
Aquesta és la idiosincràsia de la nostra ciutat, que no acabem de digerir els torrons i ja estem celebrant la Festa Major de Sant Antoni. L’època de l’any és coherent amb la història de la nostra ciutat, de passat pagès. Els agricultors podien gaudir de la festa, un cop recollides les collites, al gener. I ara, amb la transformació de la societat, sembla que sigui una marató festiva entre les celebracions de Nadal, Sant Antoni i gairebé no ens adonarem i ja estarem connectats amb el Carnaval.
Hi ha poblacions que han suspès Sant Antoni per la pandèmia. Hi havia aquesta opció damunt la taula?
És una qüestió que no depèn de l’Ajuntament. Les mesures relacionades amb la pandèmia les pren la Generalitat i les decisions del Procicat són per tothom i t’has d’adaptar. Estàs exposat a la decisió externa. Però teníem molt clar que nosaltres compliríem el que diu el Procicat, però no faríem més del que ens demana. Hi ha hagut localitats que han decidit suspendre les cavalcades, nosaltres no. Ningú les prohibia, només hi havia recomanacions i les complíem totes. Crec que tirar sempre del dret amb les mesures és una posició conservadora i fins i tot còmode de gestionar. Jo apel·l o més a la responsabilitat individual i la responsabilitat del consistori per gestionar bé les coses i d’acord amb les restriccions vigents. Tot allò que no estigui expressament prohibit, nosaltres ho farem.
Això suposa conscienciar la població de les mesures necessàries per celebrar la Festa Major amb garanties.
La ciutat i veïns de Vila-seca ens han donat i donen una lliçó de comportament, que no dubto que seguirà així durant els dies de festa. És cert que hi ha casos aïllats, però el que no podem fer sempre és aplicar l’instint de la generalització. No podem fer ras i curt per tothom per una minoria de casos incívics. La realitat en aquests anys de pandèmia a Vila-seca ha quedat reflectit que la gent ha sabut comportar-se i responsabilitzar-se de la situació. I això ens ha permès celebrar esdeveniments durant els darrers mesos observant el comportament responsable de la gent. I la cavalcada dels Reis Mags és l’últim exemple.
Els aforaments interiors són fàcils de controlar amb el percentatge de públic que marca el Procicat. Però a les activitats de carrer com ho gestionareu: Cós de Sant Antoni, Diables, Tres Tombs, Gegants…?
La capacitat del Parc de la Torre d’en Dolça és molt gran i permet aplegar a milers de persones. A més científicament queda més que demostrat que no hi ha transmissió de virus en espais oberts i amb distància i mascareta posada. La seguretat en matèria de salut és molt alta. Tampoc tenim cap indicador de casos elevats en actes ja celebrats en espais oberts a Vila-seca. Per tant, hem de tenir cura i hem de ser responsables, però els espais conflictius o amb més risc són els tancats, no els de l’aire lliure.
El Cós de Sant Antoni serà especial per vostè, després de dos anys sense anar-hi?
Fins ara no he pogut celebrar com a alcalde un Cós de Sant Antoni en condicions normals. El primer any el temporal Glòria el va suspendre i el 2021 la pandèmia només ens va deixar veure’l amb la televisió. Enguany sembla que la previsió meteorològica convida a tenir un molt bon dia per celebrar aquestes curses de cavalls i la gent en té moltes ganes.

L’agenda de l’alcalde aquests dies de Sant Antoni és més festiva?
Tinc doble agenda, la social i la d’activitats de festa major a banda de la pròpia de la responsabilitat de l’Ajuntament. El dia a dia ha de continuar, si bé hi ha reunions que es mouen per poder estar a la Festa Major.
Deixant una mica la Festa Major. Què esperem per a Vila-seca aquest 2022?
Aquest és un any de consolidació de tasques del passat, dels anys 2019 a 2021. Veurem el naixement de les noves oficines d’atenció al ciutadà; veurem com s’articula de forma més visible i pràctica els Serveis Socials amb equipaments més moderns i nous. Veurem com neix una infraestructura cultural cabdal, el Celler, pensada per a la ciutadania que sigui multidisciplinària i encaixi amb molts actes que vulguem programar. També veurem com les infraestructures estratègiques com poden ser la ciutat esportiva començarà a caminar i es presenten les primeres licitacions que ha de ser símbol i ensenya d’aquesta ciutat.
Un any intens.
No oblidem els projectes finançats amb els fons Next Generation. A poc a poc estem rebent bones notícies. Per exemple els 5 milions d’euros per a la restauració del frontal marítim de la Pineda. També hi haurà altres projectes clau que han de ser referents i que han de començar a establir diàlegs amb l’Ajuntament i altres administracions com pot ser la futura estació del Camp de Tarragona (Alta Velocitat) o el tramcamp. I sense oblidar els passos endavant tant de Hard Rock com de la ZAL del Port de Tarragona.
I de reüll les eleccions de 2023. Ja ho té clar?
És un procés complex i encara queda temps. El primer a tenir en compte per encapçalar un projecte polític és que els teus companys de govern, militància i de partit et donen suport i estan amb tu. I després sumar que tinguis l’energia per continuar el que estàs fent. És una concatenació de decisions que encara no ha entrat en aquesta reflexió. Sí que he dit públicament que el pas de presentar-me a alcalde de Vila-seca era una decisió que anava més enllà de quatre anys. Si complia les expectatives era una etapa inconcreta d’anys. I les compleixo.