Pere Segura, alcalde de Vila-seca: “Hem de fer política des de la proximitat i saber escoltar les preocupacions de la gent”

S’estrena com alcalde. Com afronta el repte?

Amb molta il·lusió, molta energia i moltes ganes de treballar durant quatre anys pels nostres veïns i veïnes.

En quatre anys ha passat de no dedicar-se a la política a ser alcalde. Per què ha decidit fer aquest pas?

És un camí que t’hi porta. Quan jo vaig començar, el motor que em va portar a dir que sí, era treballar pel meu municipi d’una manera compaginada amb la meva professió. Però conforme vius l’experiència i t’agrada, van passant coses i una de les importants va ser que l’alcalde Poblet va decidir no continuar. Aquí surten opcions, un les valora i et porten a prendre decisions, tant personals com compartides amb els companys, que t’acaben portant aquí.

Quina opinió en té la seva família?

La meva família sempre m’ha respectat molt, però també he de ser conscient que a ells els impressiona molt la qüestió de l’exposició pública. Podríem dir que no són uns grans entusiastes del tema polític, però ho respecten perquè és una decisió personal. En el cas de la meva parella i els meus fills, sobretot, els fa patir el fet que estigui poques hores a casa o que una decisió meva els afecti a ells directament quan no han sigut partícips. Amb això sí que he d’anar amb molt de compte i entenc que amb el temps m’hauré d’adaptar. Tot és molt frenètic, portem una cursa de 6 o 7 mesos i hi ha d’haver un moment de reflexió i organització que permeti compaginar la vida pública amb la vida personal. Espero que aquí la família trobi una mica de respir.

El seu besavi, Jaume Xatruch, ja va ser alcalde de Vila-seca durant la Guerra Civil. Quin significat té això per vostè?

El meu besavi va ser alcalde de Vila-seca en un temps molt convuls on ser alcalde no era com ara. Actualment és una decisió personal, però saps que no t’hi jugues la vida. En aquell moment, durant la Guerra Civil, era una decisió de compromís i responsabilitat que transcendia el mateix interès personal i es feia per responsabilitat amb el teu col·lectiu o amb la teva ciutat. Això són valors que s’han anat transmetent generació rere generació i a mi també m’han inspirat a prendre aquesta decisió. Aquest fet que no tot el que posis a la balança per prendre la decisió sigui l’interès personal, sinó que tingui un component més col·lectiu.

Substitueix Josep Poblet després de 26 anys. Hi haurà un canvi molt gran en la forma de governar?

No és un tema de comparació, l’antic alcalde era Josep Poblet i governava amb el seu equip d’una manera que ell considerava que era la millor. Jo sóc Pere Segura i tinc una altra manera, soc d’una altra generació i els reptes els veig d’una manera diferent. Sempre he dit que el que m’ha inspirat molt en el fet d’estar quatre anys amb un referent com Josep Poblet no és la manera com s’han pres les decisions, sinó la filosofia i els valors que s’han transmès. Valors d’estima per la teva ciutat, de compromís, d’humilitat, i de ser un polític pròxim que vull mantenir perquè per mi són de referents. Això no es pot perdre, independentment que els reptes que jo tinc al cap o l’impuls que els hi vulgui donar siguin propis d’una altra persona, que en aquest aspecte som diferents.

Tot i el pacte de govern amb el PSC ha començat governant en minoria. Hi ha les portes obertes a incorporar altres partits?

Avui en dia en molts ajuntaments del que es tracta és de gestionar i governar des de la complexitat i la diversitat ideològica. Aquest és el gran repte que tinc d’intentar incloure altres formacions, perquè així ho han decidit els ciutadans de Vila-seca. Sempre faig una lectura molt esquemàtica de les eleccions i nosaltres hem guanyat en cada una de les meses electorals, però no hem aconseguit la majoria. Per tant, crec que el missatge que hem d’entendre de la ciutadania és que volen que governem incorporant altres sensibilitats i això és en el que estem treballant. Si no és de forma directa entrant a govern com ens agradaria, serà de forma indirecta pactant pressupostos o polítiques amb una mentalitat constructiva.

Quins valors definiran aquest govern?

Valors hi han moltíssims, però hem de fer política des de la proximitat, saber escoltar les inquietuds i les preocupacions que tenen les persones, intentar treballar des del col·lectiu fomentant la participació i ser senzills.

Quins projectes es podran veure a Vila-seca els pròxims 4 anys?

No tenim majoria, però entenc que les formacions polítiques que no entrin al govern també treballaran en grans projectes que ja vam començar fa 4 anys i que ara han de veure la llum. Alguns d’aquests són el nou celler, la nova zona esportiva, el frontal marítim, la zona d’activitats logístiques, el Dic dels Prats i molts altres projectes en diferents àmbits. També s’ha de començar a treballar en quin serà el nou model de biblioteca, en el Casal d’Entitats, més tots els projectes com els d’acció social o la comissaria pel que fa a governació. Tenim molta feina, moltes idees, un projecte molt contundent i la qüestió ara és acabar de travar-lo entre nosaltres com a govern i les diferents forces polítiques que també estan al consistori.

Queden pocs dies per començar la Festa Major. Ja està tot a punt?

Si no està tot preparat, pràcticament ho està. Si no aniríem malament. Sempre dic que preparar una Festa Major com aquesta porta com a mínim sis mesos de treball, pràcticament ja hi estem treballant des de finals de gener quan va acabar la Festa Major d’Hivern.

Quines novetats hi haurà enguany?

Novetats sempre n’hi ha, perquè els grups de música que portem són diferents i el mateix passa amb les activitats que programem. És veritat que no hi ha cap espai nou, però anirem construint molts dels espais que hem anat introduint en els darrers anys. Ara pràcticament tenim un eix vertebrador entre l’Espai Cubik, l’Espai Chill Out, la plaça de l’Estudi, la plaça de la Riera i la plaça de l’Església. Això fa que el centre històric, més la ròtula que articula el municipi més antic amb el més nou, estigui farcit de lleure i de molt tipus d’activitats.

Com s’imagina Vila-seca en 4 anys?

Espero que hàgim fet molts passos endavant en molts àmbits, des de la mobilitat a l’acció social i que, sobretot, siguin molt pensats en les persones i que cuidin als nostres veïns i veïnes.

I com li agradaria que fos d’aquí a 20 anys?

Tot just acabo de començar com alcalde. Treballarem per als pròxims 4 anys amb la mirada a mitjà termini, però ara mateix plantejar-me com serà Vila-seca d’aquí a 20 anys seria molt frívol. Ara el que toca és plantejar i organitzar bé el futur dels pròxims 4 anys i els projectes que determinin el futur de Vila-seca plantejar-los en horitzons llargs.