Pere Segura: «Tots els nostres compromisos estan fets o en marxa»

Entrevista 12 de gener 2023. Diari de Tarragona. Iván Alcalá.

A les portes de la Festa Major d’Hivern, l’alcalde de Vila-seca celebra la tornada a la normalitat de la celebració i analitza l’actualitat en clau municipal amb una especial preocupació pel projecte de Hard Rock

– Per fi tindrem un Sant Antoni normal i sense restriccions.

-Ja tocava una festa major sense cap mena de condicionant. Sobretot sense l’estrès d’estar pendents de les dades. Ja hem assumit que cal conviure amb el covid i el sistema de gestió de la pandèmia ha quedat integrat al dia a dia com un virus més. Des d´aquesta tranquil·litat farem la primera festa major sense restriccions en molts anys. Podrem gaudir i veure’ns les cares com sempre.

-Com han dissenyat el programa?

-La festa major sempre intenta brindar una oferta molt diversa, utilitzant la tradició com a element troncal. Les nostres festes tenen un gran component tradicional i estan amanides amb molts altres elements, com concerts, xous, monòlegs, discoteca, cultura… A partir de la tradició i la cultura popular, introduïm molta oferta i molt diversa perquè tothom trobi el seu propi espai. Que la festa sigui un lloc de comunió, de retrobament i de fer ciutat.

-Veurem el Celler en un nou paper acollint un ball de festa major.

-Sempre expliquem que el Celler era un espai multidisciplinari, encara que alguns no s’ho creien i deien que no hi aniria ningú. El Celler ja s’ha integrat a la festa major i incorpora altres activitats de la festa com els monòlegs, la màgia o altres. Abans no teníem aquest espai i ho fèiem adaptant-nos amb un envelat llogat.

-L’actualitat continua marcada pel Hard Rock. Com valoreu el paper que us han donat en la negociació dels pressupostos de la Generalitat?

D’una banda estic content que el PSC i Junts el posin com un element central. Quantes inversions té Catalunya de 700 milions d’euros? La realitat és que el projecte s’ha aturat i s’està frivolitzant massa en un tema molt important. Jo podria arribar a entendre que el Govern digui que això no és prioritari i que s’anul·la. Ens queixaríem i ens mobilitzaríem, però seria coherent. El que no pot ser és que els projectes no es treballin i no avancin.

Creieu que tota aquesta demora és qüestió de voluntat política?

-És un tema de voluntat política i que en aquest país es treu excessivament la calculadora electoral i es mira molt les dates de les properes eleccions.

-Aleshores, ens hem d’oblidar de Hard Rock fins que passin les eleccions?

-No ens hem d’oblidar. Vila-seca farà tot el possible per millorar el projecte de Hard Rock i perquè sigui una realitat. Aquest projecte consolida, diversifica i permet a les destinacions de lentorn allargar la temporada i desestacionalitzar-se. Posem totes les exigències a sobre de la taula i adaptem-ho al territori, però siguem seriosos i transparents amb els terminis i amb l’inversor. No cal dir que és un projecte estratègic però no es fa res per avançar. Això és el mateix que deixar morir el projecte, que no som ximples.

-A l’acte unitari a la Cambra fa un mes ja demanava fixar un calendari clar. ¿Des de llavors no hi ha hagut comunicació amb el Govern?

-No hi ha hagut avenços ni sabem exactament on estan encallats amb aquest famós informe ambiental. Tampoc no s’està avançant amb les al·legacions pròpies que han presentat els ajuntaments i altres organismes… Em consta que el calendari no és només per a nosaltres, també per a l’inversor. Algú li haurà d’explicar quin és el nou calendari, perquè fins fa poc era a finals del 2022, per què ara no hi ha data?

-Ha tingut algun tipus de comunicació amb Hard Rock? Com interpreten ells aquests continus retards?

– Estan descol·locats. Ells cerquen la màxima claredat. De moment, han aturat la ronda de finançament del projecte. Si no tens una data de quan estarà el pla urbanístic aprovat i començaràs a construir, com pots estar negociant un finançament.

-El solar d´Aquopolis s´alliberarà en dos anys. Quin tipus de projecte es pot implantar a la línia de desestacionalitzar?

-La nostra prioritat és que les fortaleses del projecte actual es mantinguin: que generi destí, fluxos de visitants i que per si mateix sigui una atracció. També s’ha de basar en la desestacionalització, la nova economia, els objectius de desenvolupament sostenible… I pot ser turístic o no, però això forma part d’un estudi que encarregarem. No descartem res. Si tot va bé a principis del 2024, ja estarà definit el concurs d’idees per preparar una nova concessió de l’espai entre el 2024 i el 2025.

-Com es troba el projecte de reconversió del passeig de La Pineda?

-Ara es troba en exposició pública i, a partir d´aquí, començarem la redacció dels plecs i el procés de licitació. Aquest és un projecte que ha dautoritzar làrea de Costes del ministeri i estem amb la tramitació administrativa. Si tot va bé, el 2023 l’obra hauria d’estar adjudicada.

-Unes obres que ja avancen són les de la ZAL de la Pineda.

-Amb el Port tenim una visió compartida. La ZAL és 1 milió de metres quadrats amb un espai d’intermodalitat únic a la Mediterrània. L’objectiu és fer de la ZAL un element tractor i de transformació de l’economia del Camp de Tarragona i per això cal intentar atreure inversions d’alt valor afegit. Entre tots hem de fer que el Camp de Tarragona no sigui un emissor de persones preparades que se’n van fora i aconseguir retenir el talent.

-En matèria de mobilitat, Vila-seca està pendent de grans projectes com ara l’estació intermodal o el tramvia.

-Políticament s’han fet els anuncis. Vila-seca és coherent amb el seu propi nom, una vila encreuament de camins. Un espai estratègicament ubicat on les infraestructures passen perquè s’hi intercomuniquin. Tenir una estació intermodal o un tramvia que us connecti amb Salou o Cambrils fa que la ciutat tingui perspectives de futur molt positives. Les expectatives en mobilitat són boníssimes i n’hem de facilitar el desplegament.

-Quan comença la transformació de l’Estadi Municipal?

-S’han de licitar dues obres aquests primers mesos de l’any. D’una banda, les pistes ciclables i equipaments al parc de la Torre d’en Dolça i, de l’altra, el procés de demolicions a l’espai de la Ciutat Esportiva. Aquesta és la inversió més important que l’Ajuntament de Vila-seca haurà fet, de pràcticament 18 milions d’euros, i s’assumirà en diferents anys. Ara invertim 2,5 milions a la primera fase i ja volem treballar a la segona, que serà el gran edifici que donarà cobertura a tots els equipaments futurs.

-Hi ha moltes crítiques per les noves zones daparcament taronja que shan implantat.

-Jo crec que és un sistema molt senzill. Ha generat cert enrenou, però les administracions de vegades han d’assumir canvis en els models i determinats riscos. La mobilitat de 15 minuts és un repte que cal fer front. Hi ha zones de gran concurrència on la gent no pot fer les gestions, que els costa aparcar o han d’aparcar malament. Estem contínuament monitoritzant les places per saber què està funcionant i què no i si cal reconduir posant zona blanca. Tot allò que vegem que es pugui millorar, es farà.

-Ja estem arribant al final del mandat. S’ha quedat algun tema al tinter?

-Tot amb allò que ens comprometem s’ha fet, s’està fent o s’ha iniciat. Estic molt satisfet d’aquests quatre anys, que han estat molt complicats, amb una pandèmia pel mig, una crisi energètica i d’inflació. Tot i això, tot amb el que ens comprometem està fet o en marxa.

-Quan anunciarà que es presenta a la reelecció?

-Quan passi la Festa Major farem la reflexió amb el partit i farem els anuncis que toquin. La voluntat és parlar amb el meu equip i poder començar un nou projecte conjuntament amb ells.